Proiecte‎ > ‎2009‎ > ‎

Elka şi povestea…..unei supravieţuitoare a lagărului Auschwitz

postat 3 sept. 2010, 07:00 de Victor Manciu   [ actualizat la 4 sept. 2010, 15:59 ]

“Fii sincer!!!!!!!!

Câţi supravieţuitori ai întălnit?

Îi poţi număra pe degete?

Şi câţi au fost dispuşi să-ţi spună povestea lor?

După ce i-a mărturisit povestea sa lui Steven Spielberg, şi nouă “live from New York” în noiembrie 2008, la Şimleu Silvaniei, Agora Unit are onoarea să o prezinte, “live in Timişoara” pe Elly Gross Berkovits, SUPRAVIEŢUITOARE a Holocaustului.”

Aşa suna inceputul comunicatului de presa care anunţa primul eveniment cultural al Agorei. În 6 iunie 2009 la ora 18, în cadrul elegant şi predispunând la lectură, al librăriei Cartea de nisip din Timişoara, a avut loc prezentarea cărţii autobiografice,Elka şi copilăria ei într-o lume schimbătoare, de Elly Berkovitz Gross

Filosofia pedagogica a Şcolii Internaţionale pentru studiul Holocaustului, Yad Vashem Ierusalim, bazată pe experienţa dobândita în urma colaborării cu pedagogi din întreaga lume, propune, ca pentru „a nu copleşi copiii cu informaţii peste nivelul lor emoţional şi scolastic”, aceştia să fie educaţi cu ajutorul materialelor, cărţi, filme, postere care se concentrează pe viaţa de dinainte, din timpul şi de după Holocaust, pe dilemele morale ale oamenilor.

Mesajul Agorei este acela de a introduce cartea autoarei în grădiniţele şi şcolile din Timişoara şi nu numai.

De pe afiş zâmbea, cu codiţele “împrăştiate”, o fetiţă. Candoarea şi optimismul ei au cuprins intreaga asistenţă. Dar Elly a vorbit nu numai despre copilăria din Şimleu Silvaniei ci şi despre cât de brutal şi nedrept a fost intreruptă ea, de evenimentele din anii celui de-al doilea război mondial. Au urmat mărturiile cutremurătoare din Lagărul Auschwitz-Birkenau unde din 1944 pana in 1945, Elly a supravieţuit doar datorită miracolelor.

Elly continuă să aibe aceeaşi candoare a copilăriei fiind o persoană cu o capacitate uluitoare de a ierta.

Recenzia Cărţii a fost făcută de preparatorul universitar Andreea Varga, care a accentuat faptul că în cazul Elkăi diferenţa nu o face iudaismul ci sensibilitatea aparte a fetiţei.

Directorul Muzeului Holocaustului din Nordul Transilvaniei, Daniel Stejeran, a facut o prezentare complexa a vietii comunitatii evreiesti din perioada de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, din Simleu Silvaniei, locul de origine al autoarei.

Discuţiile au continuat in jurul urmatorilor “termeni”: iubire, toleranţa, nediscriminare, civism, iertare dar neuitare.

Evenimentul s-a bucurat de promovarea făcută de televiziunea Europa Nova prin emisiunea domnului Stelu Iordache – Cer Variabil- din data de 6 iunie 2009 şi de Televiziunea Romana prin emisiunile de stiri.

Cronici culturale au fost scrise în ziarele Ziua de Vest si Agenda.

Parteneri: Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Librăria “Cartea de nisip”, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

Comments