Proiecte‎ > ‎

2009

La școală ca acasă

postat 3 sept. 2010, 07:31 de Victor Manciu   [ actualizat la 4 sept. 2010, 16:05 ]

ŞCOALĂ CA ACASĂ: Proiect destinat elevilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Ediţia a – III – a – 2009 -2010

Proiect iniţiat de Asociaţia Culturală Agora Unit având ca parteneri Grup Şcolar de Industrie Alimentară Timişoara şiPrimăria Municipiului Timişoara, Librăria Cartea de Nisip

GRUP ŢINTĂ:

 • 60 copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate,adevărate cazuri sociale, unii dintre ei nu şi-au văzut părinţii de 10 ani.
 • elevii sunt de la Grup Şcolar de Industrie Alimentară Timişoara şi alte licee din judeţ.

SCOPUL PROIECTULUI:

 • socializarea

 • evitarea comportamentelor de risc

 • evitarea marginalizării

ACTIVITĂŢII:

 • Cerc de scriere creativă la librăria „Cartea de Nisip” din Timişoara

 • Serbare de Crăciun

 • Excursie la Sibiu în februarie – martie 2010(in editia a –II-a a fost vizitata cetatea Sighisoarei)


REZULTATE:

Pe parcurul celor 3 ediții, în cadrul proiectului s-a creat un nucleu din acești elevi cu părinții plecați, elevi care comunică, despre activitățile cărora se știe, pot lua legătura cu psihologul și merg la spectacole.

Un rezultat al proiectului 2009 este calendarul cu povești care cuprinde amintiri din copilărie, la care am ajuns pornind de la senzații , percepții, reprezentări în cadrul atelierululi de scriere creativă de la Librăria “Cartea de Nisip”. Un simplu obiect ne-a dus…”În căutarea timpului pierdut”. Am descoperit ființe dragi, situații nostime, diverse stări, talente ascunse și ne-am propus ca de mâine să fim mai atenți cu ceea ce ne înconjoară.

Acum când putem trăi vara în ianuarie, când mâncăm cireșe în noiembrie, când lunile și amintirile se pot amesteca, important este să ne amintim, să facem efortul acesta. Ne putem redescoperi și porni mai departe.

Desenele aparținând stilului “Manga” sunt creatiile lui Raymond Szakal. Celelalte desene sunt luate din spațiul Internetului.

Simona Bigher, Andreea Varga, Victor Manciu

P.S.

Multumiri lui Vali Havași și Ionuț Sever Dimirov. Ei sunt tineri cu realizări și părinții plecați la muncă în străinatate.


Ziua Mondială anti SIDA

postat 3 sept. 2010, 07:22 de Victor Manciu

Cu prilejul Zilei Mondiale anti SIDA, in 2 dec, 5 elevi de la Grupul Școlar de Industrie Alimentară, voluntari ai Asociatiei Culturale Agora Unit, sub îndrumarea Conf dr Marincu Iosif, au oferit pachete cu dulciuri bolnavilor seropozitivi internați la Clinica de Boli Infectioase Timisoara. A doua zi copiii au participat alături de profesorii Simona Anca Bigher, Silvia Belu, Liviana Indrieș, la o întâlnire interactivă desfășurată la Grupul Școlar de Industrie Alimentară cu tema mijloace și metode de prevenire a infecției cu HIV. Acțiunea face parte dintr-un grup de activități desfășurate în parteneriat în cadrul proiectului Prevenirea infecţiei cu HIV la adolescenţi aprobat din fonduri nerambursabile de către Primaria Municipiului Timișoara pe anul 2009.


Școala de Vară DEMOKRAȚIA 2009 Ediția I

postat 3 sept. 2010, 07:11 de Victor Manciu   [ actualizat la 4 sept. 2010, 16:01 ]

Sunt termeni care par a nu avea nevoie de explicatia Dex-ului si ramai uimit atunci cand le cauti semnificatia. De exemplu SCOALA… E atat de firesc: o institutie sau locul unde imi intalnesc colegii si profesorii, sala cu banci si catedra si, neaparat cu o linie de demarcatie intre cele doua zone. Ce mai inseamna scoala? Stiinta si cunoastere, buna dispozitie, parteneriat, implinire, neimplinire, uneori neputinta si mereu succes pentru cel care il cauta.

Ce spune Dex-ul?

ŞCOÁLĂşcoli, s.f. 1. Instituţie de învăţământ public, unde se predau elementele de bază ale principalelor discipline; p. ext. activitate legată de această instituţie; învăţătură, învăţământ. ♦ Localul, clădirea în care este instalată şi funcţionează instituţia de mai sus. ♦ Totalitatea elevilor şi a cadrelor didactice dintr-o asemenea instituţie de învăţământ. 2. Fig. Izvor, sursă de cunoştinţe, de învăţături; mijloc, sistem de instruire într-un anumit domeniu; p. ext. învăţătură, experienţă dobândită pe această cale. 3. Fig. Curent, mişcare ştiinţifică, literară, artistică etc. care grupează în jurul ei numeroşi adepţi; baza teoretică a acestei mişcări. ♢ Expr. A face şcoală = a avea un număr de adepţi. – Din bg., scr., rus. škola, pol. skola.

E vara si la “moda” sunt scolile de vara. Ele sunt multe si ofera o gama larga de oportunitati: IT, scriitura, istorie, sculptura, arta in general. Ele sunt pretutindeni: in mari orase, la mare, munte…

Zic si eu ca Micul Print despre floarea lui, sunt multe SCOLI DE VARA, dar SCOALA MEA, DEMOKRATIA, E UNICA, N-ARE ASEMANARE.

De ce?

 • are un subiect inedit: fragila democratie, oricand si oriunde
 • e la cort, deci intr-un spatiu neconventional
 • are elite si e pentru elite
 • are carte, carti, ateliere de lucru, sport, muzica, arta

Cand?

Zilele de 7, 8, 9 august

Unde?

In Padurea Verde Timisoara, la cort, ca doar am promis un spatiu neconventional pentru o scoala.

Asadar veniti cu noi “sa facem scoala”, sa construim o scoala!!!PROGRAM

Ziua 1 07.07.2009 Institutii, presa si democratie

17:00 – 17:10 – Deschiderea oficiala a primei editii a Scolii de Vara Demokratia
17:10 – 17:45 – Modele de buna practica – administratia Timisaoarei, viceprimarul Timisoarei, Adrian Orza
- Intrebari, discutii, lansare tema workshop
17:45 – 18:00 – Pauza
18:00 – 18:35 – Democratie si practica parlamentara , prof. Ovidiu Gant, deputat de Timis
- Intrebari, discutii, lansare tema workshop
18:35 – 18:45 – Pauza
18:45 – 19:30 – Lucian Ristea: democratie si conflict
- Intrebari, discutii, lansare tema workshop
19:30 –19:40 – Pauza
19:40 – 20:30 – Mass-media, etica si “etiquetta” de tranzitie, Dr. Brandusa Armanca, Director Institutul Cultural Roman Budapesta
20:30 – 20:45 – Pauza
20:45 – 21:45 - Excelenţa sa domnul Vasile POPOVICI, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar în Regatul Maroc
21:45 – 22:00 Introducere Workshop

Ziua a – 2-a 08.07.2009 Istorie, atitudine si democratie

17:00 – 17:15 – Democratia, origini si continuitate – inregistrare video, prof. Dr. Danut Solcan, Buzau
- Intrebari, discutii, lansare tema workshop

17:15 – 18:15 – Democratia interbelica si dusmanii ei, Profesor Dr. Florin Muller, Universitatea Bucuresti
– Intrebari, discutii, lansare tema workshop
18:15 – 18:30 – Pauza
18:30 – 19:15 – Libertate furata, poveste de viata, DR. Ing. Tanase Tavala
- Intrebari, discutii, lansare tema workshop
19:15 – 19:30 – Pauza
19:30 – 20:15 – Revolutia din decembrie si 20 de ani de asteptare, dezamagire, implinire? Prof. Adrian Kali, Liceul “Grigore Moisil” Timisoara
- Intrebari, discutii, lansare tema workshop
20:15 – 20:25 – Pauza
20:25 – 21:00 – Despre ATITUDINE: Boala= suferinta +discriminare?, Conferentiar univ. Dr. Iosif Marincu, Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara
21:00 – 22:00 – Documentar, TVR Timisoara

Ziua a -3 – a 09.07.2009 Scriitura si democratie

11:00 – 12:00 – Radu Pavel Gheo – lansare carte
- Intrebari, discutii, lansare tema workshop
12:00 – 12:15 – Pauza
12:15 – 15:15 – Atelier – scriere creativa: “Un DEMO pentru a fi KRATOS in comunitate”, Asist. Univ. Andreea Varga
15:15 – 15:30 – Pauza
15:30 – 16:00 – Concluzii si Festivitate de premiere


Elka şi povestea…..unei supravieţuitoare a lagărului Auschwitz

postat 3 sept. 2010, 07:00 de Victor Manciu   [ actualizat la 4 sept. 2010, 15:59 ]


“Fii sincer!!!!!!!!

Câţi supravieţuitori ai întălnit?

Îi poţi număra pe degete?

Şi câţi au fost dispuşi să-ţi spună povestea lor?

După ce i-a mărturisit povestea sa lui Steven Spielberg, şi nouă “live from New York” în noiembrie 2008, la Şimleu Silvaniei, Agora Unit are onoarea să o prezinte, “live in Timişoara” pe Elly Gross Berkovits, SUPRAVIEŢUITOARE a Holocaustului.”

Aşa suna inceputul comunicatului de presa care anunţa primul eveniment cultural al Agorei. În 6 iunie 2009 la ora 18, în cadrul elegant şi predispunând la lectură, al librăriei Cartea de nisip din Timişoara, a avut loc prezentarea cărţii autobiografice,Elka şi copilăria ei într-o lume schimbătoare, de Elly Berkovitz Gross

Filosofia pedagogica a Şcolii Internaţionale pentru studiul Holocaustului, Yad Vashem Ierusalim, bazată pe experienţa dobândita în urma colaborării cu pedagogi din întreaga lume, propune, ca pentru „a nu copleşi copiii cu informaţii peste nivelul lor emoţional şi scolastic”, aceştia să fie educaţi cu ajutorul materialelor, cărţi, filme, postere care se concentrează pe viaţa de dinainte, din timpul şi de după Holocaust, pe dilemele morale ale oamenilor.

Mesajul Agorei este acela de a introduce cartea autoarei în grădiniţele şi şcolile din Timişoara şi nu numai.

De pe afiş zâmbea, cu codiţele “împrăştiate”, o fetiţă. Candoarea şi optimismul ei au cuprins intreaga asistenţă. Dar Elly a vorbit nu numai despre copilăria din Şimleu Silvaniei ci şi despre cât de brutal şi nedrept a fost intreruptă ea, de evenimentele din anii celui de-al doilea război mondial. Au urmat mărturiile cutremurătoare din Lagărul Auschwitz-Birkenau unde din 1944 pana in 1945, Elly a supravieţuit doar datorită miracolelor.

Elly continuă să aibe aceeaşi candoare a copilăriei fiind o persoană cu o capacitate uluitoare de a ierta.

Recenzia Cărţii a fost făcută de preparatorul universitar Andreea Varga, care a accentuat faptul că în cazul Elkăi diferenţa nu o face iudaismul ci sensibilitatea aparte a fetiţei.

Directorul Muzeului Holocaustului din Nordul Transilvaniei, Daniel Stejeran, a facut o prezentare complexa a vietii comunitatii evreiesti din perioada de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, din Simleu Silvaniei, locul de origine al autoarei.

Discuţiile au continuat in jurul urmatorilor “termeni”: iubire, toleranţa, nediscriminare, civism, iertare dar neuitare.

Evenimentul s-a bucurat de promovarea făcută de televiziunea Europa Nova prin emisiunea domnului Stelu Iordache – Cer Variabil- din data de 6 iunie 2009 şi de Televiziunea Romana prin emisiunile de stiri.

Cronici culturale au fost scrise în ziarele Ziua de Vest si Agenda.

Parteneri: Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Librăria “Cartea de nisip”, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

1-4 of 4

Comments